Kan för mycket tevetittande vara dödligt? Det är en så passiv aktivitet att den ju verkar ganska riskfri, men det är i passiviteten som faran ligger. Japanska forskare fann att för varje två timmar av dagligt tevetittande ökar risken att dö av blodpropp i lungorna med 40%. Det inträffar när någon av artärerna i lungorna blockeras av en blodpropp, som bildas i någon av kroppens djupliggande vener, ofta i benen, under längre perioder av inaktivitet. De som tittade på teve mer än fem timmar om dagen hade 2,5 gånger högre risk att dö av blodpropp i lungorna. Du kanske inte dör av själva tevetittandet, men att sitta stilla långa stunder kan vara livsfarligt. Om du måste se på teve flera timmar i sträck så är det bäst att stå upp och regelbundet spänna benmusklerna.

Källor:
Hardinge, F. (2016) Will Lots of TV Watching Kill? PositiveChoices.com. Hämtat från http://www.positivechoices. com/tips/2016/08/04

Shirakawa, T., Iso, H., Yamagishi, K., Yatsuya, H., Tanabe, N., Ikehara, S., Ukawa, S. and Tamakoshi, A. (2016)Watching Television and Risk of Mortality From Pulmonary Embolism Among Japanese Men and Women: The JACC Study (Japan Collaborative Cohort). Circulation. Jul. 26, 2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023671